Salvor

bivaror.se

Ringblomsalva

Vi odlar ringblommor och plockar blombladen, dessa torkas på stora brickor i solen. Sedan får de torkade blombladen ligga och dra i olivolja i några månader, bladen silas sedan bort och oljan blandas med bivax till en mjuk och len salva. Vi tillsätter lite jordgubbsessens för att få lite smak om man vill använda salvan på sina läppar. Salvan är mjukgörande och dryg. Den är lätt att smörja in. Ringblommsalva är utmärkt att använda som Tassalva för att hålla hundens tramdynor lena eller för att läka dem om de är slitna.

'Kådsalva

Vi plockar grankåda i skogen som vi sedan blandar med bivax och olivolja. Det är ett gammalt recept och salvan används till nariga händer och småsår. Den är bra mot förhårdnader och används också för att dra ut stickor.

Ringblomman (Calendula officinalis)

härstammar från Medelhavsområdet och användes där som läkeväxt redan för flera tusen

år sedan. I Sverige odlar vi den idag som prydnadsväxt, men i stora delar av Europa växer den vilt vid vägkanter och dikesrenar.

Ringblomman är en ettårig växt som hör

till familjen Compositae - korgblommiga växter.

 

Den blir upp till en halvmeter hög, har för- grenade stjälkar och gröna, behårade något klibbiga blad. Blommorna växlar i färg från citrongult till mörk orange.

 

Den utsöndrar en svag, men mycket karak- täristisk doft - som man lätt kan känna igen.